20 de des. 2011

Per molts anys, Cavall Fort!

La revista Cavall Fort ha fet cinquanta anys.
Per molts anys!

Cavall Fort és una revista quinzenal en llengua catalana destinada a infants i joves.

Es va crear l'any 1961[1] per estimular la lectura en els nois i noies entre 9 i 15 anys, emulant la popular En Patufet, desapareguda al final de la dècada de 1930.

En els seus més de 1.000 números s'hi han inclòs contes, jocs, concursos, historietes i tires còmiques i seccions diverses. Precisament la revista destaca com a introductora al nostre país dels còmics franco-belgues de l'anomenada línia clara, obra de dibuixants com Hergé o Franquin. Josep Maria Madorell, col·laborador de Cavall Fort des dels inicis, en va ser el millor deixeble entre els il·lustradors catalans.

Per la revista hi han passat els grans noms de la literatura catalana per a infants i joves (Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Pep Albanell...) i per a adults (Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Tísner...), i també del món de la il·lustració: entre els habituals, Cesc (que s'ha encarregat de fer les portades del número especial de Nadal), Picanyol, Fina Rifà, Pilarín Bayés, Maria Rius, Llucià Navarro, Carme Solé, Montse Ginesta, el ja esmentat Madorell...; esporàdicament, amb col·laboracions de grans firmes com Joan Miró, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs, Maria Girona, Joan Hernández Pijuan, Albert Ràfols-Casamada, Joan-Pere Viladecans...

Com ja sabeu, a l'escola la rebem i la podeu trobar al racó dels còmics i revistes i també a les biblioteques d'aula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada